Anders Jahres Kulturpris 2019

Anders Jahres Kulturpris er Norges største æresbelønning for fremragende kulturell innsats. Kulturprisen for 2019 ble utdelt i Universitet i Oslo sin aula 5. september. Prisutvalget består av Åse Kleveland (leder), Bentein Baardson, Svein Olav Hoff, Svein Aaser og Helene Uri.

Anders Jahres Humanitære Stiftelse delte ut årets kulturpris til forfatterne Tor Åge Bringsværd, Herbjørg Wassmo og Lars Saabye Christensen. De tre fremragende og folkekjære forfattere har ifølge Anders Jahres Humanitære Stiftelse sin pressemelding vist en omfattende og mangfoldig produksjon i kombinasjon med at bøkerne har en bred leserappell og originale litterære kvaliteter. En fellesnevner for forfatterne er at de har en grunnleggende humanistisk undertone. I tillegg hedres forfatterne for sin evne til å beholde sin aktualitet tiår eller tiår, ved å stadig finne og gjenoppfinne sine litterære stemmer.

Fra venstre: Tor Åge Bringsværd, Herbjørg Wassmo og Lars Saabye Christensen. Foto: Hilde Crone Leinebø.

Fra venstre: Tor Åge Bringsværd, Herbjørg Wassmo og Lars Saabye Christensen. Foto: Hilde Crone Leinebø.

 Anders Jahres Kulturpris har blitt delt ut siden 1990, og har de siste årene blitt tildelt:

  • 2018: Ole Paus, Anne Grete Preus og Kari Bremnes

  • 2017: Knut Buen, Kirsten Bråten Berg, Hallvard T. Bjørgum, Annbjørg Lien og Hallgrim Hansegård 

  • 2016: Guri Hjeltnes, Jon Michelet, Helge Jordal og Museumsskipet Stiftelsen Hestmanden