Stiftelser med liten kapital bør slåes sammen eller avvikles

Stiftelser med liten kapital bør slåes sammen eller avvikles. Det skriver Caroline D. Ditlev-Simonsen i et innlegg i Dagens Næringsliv den 31. juli.

slettee.png

Etter fire år i Stiftelsesklagenemnda har hun blitt oppmerksom på at en relativt stor andel av dagens stiftelser har for liten egenkapital til at avkastningen kan deles ut til stiftelsens formål. Over en tredjedel av dagens 6 645 norske stiftelser har mindre enn 1 million kroner i egenkapital. Dette er i de fleste tilfeller for lite til å oppnå en utdeling av penger som realiserer stiftelsen sitt formål. Hun mener derfor at stiftelser med liten kapital bør slåes sammen med andre stiftelser med et sammenfallende formål, eller avvikles.

Les hennes råd til stiftelser med mindre egenkapital.

Sammenslåing eller avvikling av stiftelser må søkes om og godkjennes av Stiftelsestilsynet. I innlegget viser Ditlev-Simonsen til at flere stiftelser har søkt om dette, men at det ikke alltid er like lett å få dette godkjent. På den andre siden er det overraskende mange stiftelser som ville fått en søknad godkjent men som ikke prøver på dette. Vi i Stiftelsesforeningen hjelper stiftelser som ønsker råd i slike prosesser. Ikke nøl med å kontakte oss for små og store spørsmål.