Arendalsuka - Svekker regjeringen stiftelsenes rolle i samfunnet?

Stiftelsesforeningen arrangerer sammen med Sparebankforeningen, Museumsforbundet og Abelia et møte om forslagene til endringer i stiftelsesloven, mandag 16.august 2021, kl. 15:00-16:30 under Arendalsuka.  

Møtet finner sted i lokalene til Sparebanken Sør i Vesterveien 1 A/B. Hvis dere ønsker å delta på møtet, vennligst ta kontakt på mail: post@stiftelsesforeningen.no

Næringsdepartementet har lagt frem forslag til endringer i lov om stiftelser. Forslagene kan innebære betydelige endringer i driften av en stiftelse, og stiftelsenes generelle rolle i samfunnet. 

Det er vanskelig å forstå departementets begrunnelser for flere av forslagene, som kan ha store konsekvenser for mange stiftelser. Departementet har heller ikke foretatt noen konsekvensutredning av de enkelte forsalgene. 

Særlig forslaget om at en stiftelse ikke kan drive næringsvirksomhet i stiftelsen, men må legge slik virksomhet inn i et eget aksjeselskap, er problematisk for mange stiftelser som er allmennyttige, og som driver noe næringsvirksomhet, men som ikke er skattepliktige. 

For stiftelser som er allmennyttige, som museer, forskningsinstitusjoner, boligstiftelser, helseinstitusjoner ol., som driver noe næringsvirksomhet vil departementets forslag innebære kostnader til omdanning som ikke står i forhold til det departementet ønsker å oppnå med forsalgene. 

I møtet vil Sparebankforeningen, Museumsforbundet, Abelia og Stiftelsestilsynet sammen med Stiftelsesforeningen innlede til debatt om forslagene og deres konsekvenser for norske stiftelser.

Vi får kommentarer fra Stortingsrepresentant Michael Tetzschner fra Høyre og en representant fra Venstre.

Vi holder på å avslutte arbeidet med foreningens høringsuttalelse om lovendringene, som vil bli sendt dere fredag 13.august.

Møteinformasjon finner dere her.